vineri, 20 februarie 2015

Demagogii de astăzi






Ce frumoasă e lumea în care trăim! Poți să o duci foarte bine. Poți să o duci atât de bine, încât să ajungi să suferi de la prea mult bine. Și cum suferința este un semn de boală, cei care suferă de prea mult bine, pentru a se îngriji de boala grea pe care o au, se scutesc pe sine de la orice fel de muncă. Problema, însă, este faptul că odată scutiți de muncă, au nevoie și de cineva care să le poarte de grijă. Și aici intervin vânzătorii de vise și utopii numiți demagogi.

Demagogii sunt ușor de recunoscut. Îi vezi peste tot prin presă și la televizor cu replici de genul: "Trăim într-o democrație, deci fiecare cetățean are dreptul la un loc de muncă, la o casă, la un pat de spital, la o diplomă de facultate, la etc. etc. etc.". În schimb, dacă după lista de drepturi pe care ești intitulat ca ființă umană să le ai, mai adaugă și "dar ai de asemeni obligația ca pentru ele să faci și aia, aia, respectiv aia", atunci să știți că acela este probabil să nu fie un demagog. De ce? Fiindcă turma de bolnavi autointitulați face pe ea de frică la auzul cuvântului "obligație". Dacă demagogul repetă prea des acest cuvânt tabu, riscă să fie părăsit de fanii săi dedicați și să ajungă șomer.



Prin urmare, demogogul preferă să nu zică "ești obligat să faci". În schimb, el zice "alții sunt obligați să facă pentru tine". Asta place mult la puturoșime! Îi gâdilă fix la glanda lor lenevitoare! E foarte frumos să trăiești ca în puf și alții să aibă grijă de tine! La urma urmei, trăim într-o democrație (care în Constituție este trecută ca fiind republică, dar cine se obosește să o citească?), toți suntem suverani, adică toți suntem regi, prin urmare ne-am născut cu dreptul de a fi serviți de către alții, fără obligația de a face pentru ei nimic. Sau cel puțin așa gândesc toți cei care visează cu ochii deschiși la utopii socialiste.



Debilitățile și fantasmagoriile pe care demagogii le tot îndrugă sunt foarte atrăgătoare. Și dacă am trăi într-o lume în care tot ce avem nevoie s-ar materializa din senin prin puterea gândului, politicile de stânga ar fi perfecte. Problema, însă, este că lumea asta nenorocită și opresivă în care trăim nu își dă resursele decât în schimbul depunerii unui oarecare efort. Dar cine va depune efortul necesar pentru întreținerea utopiei socialiste? Turma de putori care visează cu ochii deschiși? Nu. Demagogul și acoliții lui? Nu. Fraierii care muncesc până și 12 ore pe zi pentru privilegiul de a plăti taxe? Se pare că a treia variantă ne-a fost cu noroc. De fiecare dată când un demagog vine la televizor și ne spune "trebuie să mărim taxele deoarece lumea are nevoie de aia, aia și aia din partea guvernului", el de fapt ne spune "mie și turmei mele de putori nu ne ajung banii pentru efortul istovitor de a sta degeaba pe care îl exercităm, așa că voi, restul, trebuie să vă purtați ca slugile obediente și silitoare ce sunteți și să munciți mai mult". Cum ar zice băieții de la formația Taxi: "Aici sunt banii dumneavoastră!".

Dar să nu credeți de acum că vreau să fiu răutăcios sau să insult oameni doar de dragul de a-i insulta. De fapt, s-ar putea ca tot ce am spus eu până acum să fie o mare minciună. Ridicați problema recompensei cinstite pentru o muncă cinstită cu orice persoană care are o simpatie pentru socialism și undeva în șirul conversației vă va spune ceva de genul: "dar toți oamenii visează să stea degeaba și să primească tot ce vor în schimbul la nimic". Eu, unul, aș zice că oamenii în general visează să fie liberi și să se bucure în tihnă de roadele muncii lor, dar ce știu eu? E doar o părere...

2 comentarii:

  1. Articolul a fost scris de un om liber, dar cam neglijent, pentru că a apăsat cam tare pe sintagma: " trăim în democraţie" ceea ce nu este deloc adevărat!
    Eu afirm că trăim, ca şi odinioară tot într-o societate originală, dominată de tembelii ajunşi la putere cu complicitatea prostimii fudule, la ordinul celor ce stăpînesc încă România!

    RăspundețiȘtergere